Basel

Basel

Den lilla metropolen Basel i kantonen Basel-Stadt är verkligen ett litet Schweiz i miniatyr. Med tyskinspirerad arkitektur som hintar om närheten till Zürich och den franska klangen från Genève, har Basel fått en fin balans mellan de båda länderna. Staden är den tredje största till befolkningsmängd och är känd för att vara ett av landets finanscentrum samt basen för kemisk industri.

Basels olika ”ansiktsdrag”

Naturmässigt är Basel en skönhet, med omgivande bergskedjor som Jurabergen, Schwarzwald och Vogeserna. För den som vill åt skidåkning eller lite naturupplevelser är Basel således ett bra semesterval under samtliga årstider. Utmed staden rinner floden Rhen där du kan åka båt, bada på sommaren vid området runt Tinguley museum fram till Mittlere Brücke (ja, vattnet är faktiskt så rent!) och se på stadens finanscentrum vid västra banken.

Att göra i Basel

Basel har en del aktiviteter som passar perfekt att beta av under en långhelg. Det är också en stad som är lika barnvänlig som vuxenvänlig.

Basel Zoo – Schweizs äldsta djurpark

I Basel ligger landets äldsta och största zoo med över 6000 olika djurarter – från krokodiler, till noshörningar, spindlar och roliga fiskar. Akvariet i sin tur inhyser över 5000 arter. Djurparken byggdes 1874 och är välbevarad och vårdad. Avsätt en heldag!

Karnevaler och marknader

Ett par gånger om året hålls det festligheter i Basel. Mitt på hösten i månadsskiftet oktober/november stundas det höstmarknad i Basler Herbstmesse. Marknaden pågår i 2 veckor och är kantad av marknadsstånd med mat och dryck, choklad och bakverk, samt annat skoj att köpa och titta på.

Basels karneval ”Basler Fasnacht” startar kl. 04:00 den första måndagen efter den så kallade Askonsdagen som påbörjar fastan. Karnevalen firas i hela 3 dygn.

Bli ett barn på nytt i Puppenhausmuseum

Basel har flera intressanta museum och ett av dem är Puppenhausmuseum. Muséet är av en liten annorlunda art, eftersom det består helt av leksaker, teddybjörnar och dockor. Samlingen anses vara världens största. Vid juletid hålls den årliga julmarknaden på muséets innergård. Ta med dig barnen för en annorlunda museum vistelse, njut själv eller på tu man hand av den barnsliga inredningen.

Ta sig hit och runt

Det går att flyga med SAS, Swiss Air eller Easyjet från Stockholm Arlanda och/eller Köpenhamn till Zürich eller Genève och ta tåget till Basel. Förr brukade Ryanair trafikera Basels flygplats, men den rutten ser ut att ha dragits in. Basels flygplats EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg är lite egendomlig eftersom den egentligen ligger i Frankrike, med enbart 4 km från den schweiziska gränsen. Den används därför i båda länderna. Från flygplatsen kan du ta en buss till någon av de anslutande tågstationerna som tar dig vidare till Frankrike eller vidare in i Schweiz. Ska du till Basel tar du buss nummer 50. Vill du förenkla det för dig kan du dock hyra en bil.

Åk runt i Basel med spårvagnsnätet eller ta dig runt till fots eller med cykel. En stor fördel för dig som turistar och bor på hotell i Basel, är att kollektivtrafiken ingår i hotellpriset. Du får då ett resekort av hotellet som du visar upp varje gång du ska åka någonstans i staden. Kollektivtrafiken fungerar mycket bra i Basel och det är sällan man ens behöver beställa en taxi. Baselborna är mycket stolta över sin kollektvitrafik som fungerar så bra att ett stort antal invånare låter bilen stå helt still i veckorna.

Shopping

Den bästa shoppingen i Basel får du i Kleinbasel med utgångspunkt vid Claraplatz. Är det designermärken du är ute efter ska du knalla bort till Spalenberg där du finner märkeskläder, juveler och klockor. I Grossbasel och Gamla Stan hittar du de större kedjorna och butikerna i rimliga prisklasser.