Bern

Bern

Trots att Bern inte är Schweiz största stad, så utgör den huvudstad i landet. Faktum är att Bern endast har lite över 127 000 invånare, vilket rankar den nummer fyra i ordningen. Den ringa storleken gör att den är bra att ta sig runt i. Bern har fått sitt namn efter björnen som var det första och viktigaste djuret man jagade när staden grundades på 1100-talet. Numera kan du se björnsymbolen lite varstans på souvenirer, flaggor och dylikt.

Att se och göra i Bern

Bern ligger i den tysktalande delen av Schweiz. Det är en pittoresk stad på ett lite blygsamt sätt. Än så länge utgör den inte huvudattraktion vad gäller topplistan över besöksmål i landet, men det är också just det som ger staden sin charm. Den personliga atmosfären är välbevarad, arkitekturen som består av klocktorn, fontäner och stuckaturer på byggnaderna är underhållen, och kulturen är större än du kan tro.

Einsteinhus – Albert Einsteins hem

Det briljanta geniet Albert Einstein bodde under en lång tid i Bern och då i det vi nu kallar för Einsteinhus. Här föddes hans relativitetsteori, kvantteorin samt många av hans andra välkända upptäckter. Huset ligger på Kramgasse och Einsteins lägenhet som ligger på andra våningen är nu museum.

Ta fram politikerintresset i dig och besök Bundeshaus

Schweiz är ofta förknippat med politik och samhällsfrågor. I Bern ligger landets parlament Bundeshaus på Bundesplatz och erbjuder guidade turer för den som vill. Bundeshaus är en ståtlig byggnad dag som natt med ett vackert torg på framsidan.

Naturupplevelser på Gurten

Bakom Bern reser sig berget Gurten som är rekreationscentrum för såväl turister som invånare. Här finns fenomenala vandrings- och cykelleder, parker med gymutrustning och möjlighet att utöva bollsporter, samt några kaféer och en stor yta för picknickare.

Följ med till Bernalperna

Bernalperna är de närmaste alpbergen som du kan ta en dagstur till om du vistas i Bern. Passa på att åka upp till Schiltorn eller Mürren där Bondfilmen ”I hennes majestäts hemliga tjänst” spelades in. Under vintern är bergen som gjorda för lite skidåkning.

Ta sig hit och runt

Till Bern går det inga direktflyg från vare sig Stockholm, Göteborg eller någon annan svensk stad. Du kan dock flyga från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn direkt till Zürich och ta tåget därifrån. Det är också ett alternativ att byta i Zürich med Swiss Air och ta samma bolag till Bern. Från flygplatsen går pendeltågen tätt och du är i centrum på ca 30 minuter.

Tar dig runt i Bern gör du bäst med bussar, spårvagnar eller till fots. Kollektivtrafiken fungerar bra och går även nattetid förutom spårvagnarna.

Shopping

I Bern kan du verkligen handla alla de produkter som Schweiz gjort sig känt för, nämligen klockor, gökur, knivar, choklad och ostar. I Bern är det vanligt med köpgallerior och shoppingstråk försedda med tak, det vill säga arkader, eftersom det ofta regnar eller snöar i staden på vintern. De viktigaste shoppinggatorna hittar du annars på Spitalgasse eller Marktgasse som både har mindre butiker och en del varuhus. Det är på Spitalgasse du hittar den förnäma, schweiziska chokladen du förmodligen kommit hit för att äta mer av.

Marknader

I Bern finns många marknader som är öppna någon gång under året eller varje vecka. På Bundesplatz i april månad hålls en stor blomstermarknad i praktfull färgkavalkad, och mellan maj och oktober en lördag i månaden hålls en loppmarknad vid Mühleplatz.