Shopping

Shopping

De schweiziska produkterna att köpa med hem är framför allt ostar, choklad och klockor. Det finns gamla klockfabriker och tillverkare som har haft sina familjeföretag i generationer och fortfarande anses sälja några av de mest kvalitativa produkterna i världen. Beroende på i vilken del av landet du hamnar i, kan shoppingutbudet se lite annorlunda ut. I den fransktalande och den italiensktalande delen är mode och lyxvaror mer vanliga, eftersom man är starkt präglat av Frankrike och Italien. I den tysktalande delen är det inte ovanligt att matvaror som ost och choklad tar upp en större plats.

Schweizs bästa ostar i delikatessbutikerna

Schweiz har flera hundra ostsorter, varav några är mer omtalade än andra, såsom Le gruyère, Emmentaler, Sbrinz och Tête de Moine. Ostar köper du i ostbutikerna som ofta är mycket familjära och genuina och har sina trogna kunder sedan årtionden. När du stiger in i en ostbutik brukar du kunna få hela historien bakom osten förtäljd.

Åk också upp i alpbyarna om du vill åt den där riktigt handgjorda och speciella osten som bara går att få tag på just där. Att köpa ost i Schweiz är lite som att leta efter en dyrbar ädelsten – det finns flera av dem men varje exemplar är unik.

Frossa i choklad vid lyxstråken

Glöm för all del inte att köpa med dig så mycket schweizisk choklad att du är nöjd och belåten för år framöver. I samtliga av de schweiziska storstäderna ligger chokladbutiker och tillverkare som säljer den absolut finaste chokladen. Nöjer du dig med lite mindre lyxiga sorter, då kan du köpa dem på flygplatsen i taxfree-shopen, men det är ju ändå något visst med att gå in i en butik och få en fin förpackning med ljuvligt innehåll. Ge bort till dig själv eller till någon som bara ääääälskar choklad!

Gökuret – ett schweiziskt påfund

Klockor och gökur är bara förnamnet i Schweiz när man talar om shopping. I landet kan du hitta otroligt dyrbara klockor av märket Swiss Military, Rolex eller Omega m.fl. En annan typ av klocka är gökuret som du kanske främst förknippar med din gamla mormor. Men ett klassiskt schweiziskt gökur kan vara otroligt charmigt, även i ett modernt hus med trendig inredning. Träsniderierna är handgjorda och otroligt detaljerade. Gökur finns att köpa lite överallt, både i städerna och ute på landsbygden samt marknaderna. Ett vackert gökur är ett perfekt gåvotips att köpa med hem.

Elegant och dyr shopping i skidorterna

Schweiz många luxuösa skidorter som St Moritz eller Davos erbjuder högklassig shopping inom både mode, klockor, juveler och mat.  Även om shoppingutbudet i städerna håller hög nivå, så är det ofta i de fina skidorterna som jetsetet införskaffar det allra senaste mellan slalomturerna. Här är utbudet med andra ord mycket stort.

Smakar det så kostar det? Eller?

Det är i regel kostsamt att handla i Schweiz, vilket inte är förvånansvärt eftersom landet är lite av ett skatteparadis och tillhåll för de rika och berömda samt ett centrum för finanssektorn och affärsbranschen. Det som dock backar upp för de dyra priserna är den goda kvaliteten. Perfektion och handlag är två viktiga egenskaper när det kommer till klockor, choklad, ostar och smycken. Det eleganta och klassiska genomsyrar mycket av de varor som säljs i Schweiz, även om du naturligtvis kan hitta en hel del ”once-in-a-lifetime varor” också.