Resa till Schweiz

Resa till Schweiz

Det finns inget rätt eller fel när du väljer färdsätt för att ta dig till Schweiz. Flyg, bil och tåg – alla metoder har sina fördelar och det tar inte så vansinnigt mycket längre med det ena eller det andra. Närheten till länderna inom Europa gör att din valfrihet är stor. I den här guiden tar vi upp samtliga tre färdsätt för att komma till Schweiz. Flyg, tåg och bil!

Luftvägen till Schweiz

Det allra enklaste och snabbaste sättet att komma fram till Schweiz är via luften. Ett flyg till Zürich, Genève eller Bern och vips, så är landet ditt! Både SAS och Swiss Air (som är Schweiz eget flygbolag) flyger direkt till Zürich från Stockholm och Köpenhamn, och Swiss Air går även från Göteborg. SAS tar dig också från Stockholm och Köpenhamn till Genève och från Köpenhamn kan du även åka det billigare Easyjet. Ska du till Bern eller Basel krävs en mellanlandning.

Flygtiden tar ca 2,5 timmar och flygbolagen som trafikerar är bekväma och pålitliga. På flygplatserna i Schweiz är transferförbindelserna goda och punktliga och går mycket regelbundet, oavsett vart du ska.

Utnyttja järnvägen

Schweiziska tåg är det verkligen inget fel på. De är oerhört bekväma och går alltid i tid, ofta på sekunden, vilket vittnar om att en stor del av schweizarna har fått sin strikta organisation från grannlandet Tyskland. Köp det intelligenta och smidiga Interrailkortet där du glatt kan välja land och skräddarsy dina tågresor från nation till nation. I Schweiz är det mycket vanligt för invånarna att ta tåget till och med till de minsta orterna. Det finns få städer som inte är utrustade med tågstationer, och det vore till och med fel att kalla de städer. Möjligtvis tillhör denna ovanliga skara ett gäng alpbyar som du kan räkna på handens fem fingrar.

Köp ett Swiss Travel Pass

Det kan vara bra för dig att veta att det federala schweiziska tågbolaget bär förkortningen SBB. Via SJ kan du köpa ett tågpass som gör att du får åka på tåglinjerna, med båt och på landets olika bussar. Ett mycket fördelaktigt och smart sätt för att ta dig fram till och på de allra minsta orterna och på sjöarna.

Med bilen till Schweiz

Genom att köra bil ned till Schweiz ges du en frihet som varken kan efterliknas med flyg eller tåg. Du kan ta dagen helt som den kommer, stanna kvar på en plats du fattar särskilt tycke för, eller resa iväg en dag tidigare om du skulle vilja. Visst tar resan lite längre tid och så var det det här med bensinkostnader, men om du tänker på alla biljetter som du måste lägga ut pengar för för att ta dig runt, så är detta ett prisvärt alternativ. Du som inte vill ta bilen ned till Schweiz kan givetvis boka hyrbil hemifrån och hämta upp på flygplatserna eller på lokala kontor i städerna.

Värt att veta om du bilar ned

Vägen till Schweiz kan gå till på många sätt. Den snabbaste rutten är dock genom Tyskland och Bayern och vidare över den schweiziska gränsen. På vägen lär du bli belönad med många fina platser med sagolik natur, slott, herresäten och genuina städer. Det som är värt att veta är att Schweiz däremot inte belönar dig med avgiftsfria vägar. Motorvägen kräver en avgift om motsvarande ca 38 EUR och även vissa tunnlar kräver betalning för att passera. Du måste också ha en klistrad vinjett på bilrutan. Motorvägsavgiften är dock giltig under ett helt år, men kostnaden gör att Schweiz inte är något transitland du bara roar dig med att passera. Ska du däremot semestra här och åka lite överallt med bil, ja då är priset värt det.