Resa i Schweiz

Resa i Schweiz

Avstånden i Schweiz är mycket korta. Landet är ett av Europas minsta till ytan och har ungefär samma areal som Småland och Skåne.  Det ska dessutom framhållas att Schweiz har gudomlig natur som gör att du alltid känner dig som på en sightseeingtur i landet.

Utnyttja den klanderfria transporten

Kollektivtrafiken och förbindelserna i landet är mycket goda. Vare sig du väljer att ta tåget, bussen eller hyra bil så kan du vara näst intill bombsäker på att du får en fin upplevelse och att du kommer fram i tid.

Schweiz – det tågvänliga landet

Tågnätet i landet är ett av de bästa i Europa och förmodligen i världen. Punktlighet är A och O och så även bekvämligheten. Visste du t.ex. att 97 % av tågen går i exakt utsatt tid och 3 % är max 3 minuter försenade! Schweizarna har t.o.m satt in back-up tåg mellan vissa sträckor som beror på utländska tåglinjer, ifall de skulle vara försenade…

De flesta orter trafikeras med tåg och det är mycket ovanligt att en ort saknar tågstation. Det är oerhört mysigt att färdas i vagnarna då tågen går upp i bergen och susar förbi skog, alpbyar och alpsjöar. Det statliga tågbolaget heter SBB och du kan gå in på deras hemsida och kika på tabeller, biljettpriser och liknande. Du kan också köpa speciella kort där som ger rabatter och förmåner som att kunna utnyttja både buss och tåg samtidigt, rabatter för ungdomar och mycket mer.

Buss – andrahandsvalet men lika bekvämt

Schweizarna älskar att åka tåg och deras andrahandsval är att ta bussen. Dock är deras bussar mycket bekväma och går tätt mellan städerna. Chaufförerna är kända för att vara tillmötesgående och assistera dig med bagaget. Bussar är i regel lite billigare än tåg. Bussbiljetter kan ibland köpas ombord, annars via ett kontor på stationen samt online, men eftersom det finns så många olika bussbolag så bör du kolla med det du valt att åka med. PostBus som är en vidareutveckling av schweiziska postbilar är dock det mest kända.

Hop on/Hop off

I flera städer i Schweiz såsom Basel, Zürich och Genève, kan du åka med sightseeingbussar, minitåg eller båtar. Frånpris: ca 250 kr och uppåt.

Hyr en bil

Schweiz vägnät är lika väl utbyggt som tågnätet. Motorvägarna är i gott skick och är breda, skyltningen superb och den förbipasserande naturen gör att du förmodligen kommer vilja stanna till både här och där och ta in på något sött hotell eller gästgiveri. Motorvägen är avgiftsbelagd, att åka genom de många tunnlarna kan också kosta en slant. I Schweiz betalar du en engångssumma som du kan utnyttja ett helt år. Summan ligger runt motsvarande 38 EUR men då kan du åka runt hur mycket du vill. Klistra ett märke på rutan när du betalat, annars riskerar du höga böter.

För att hyra bil i Schweiz, vilket går utmärkt i städerna och på flygplatserna, måste du vara 20 år fyllda och ha haft ditt körkort ett år.

Taxi

Taxibilar har taxameter och kan bokas för korta eller långa rutter.

Kollektivtrafiken i storstäderna

I de större städerna kan du ta lokalbussar, taxi, spårvagnar, båt och pendeltåg beroende på var du är. Köp gärna ett kort som t.ex. Zürich Card som låter dig utnyttja alla färdsätt under en viss tid. Det besparar dig både tid och pengar.

Cykla i småstäderna

Många turister väljer att hyra cyklar och ta sig runt i bergen. Kanske kan du tälta eller rent av göra en cykelsemester. Det finns många lokala cykeluthyrningsfirmor du kan kontakta på plats.

Prisnivåer och säkerhet

Prisnivåerna på transport är ungefär som i Sverige och t.o.m. lite billigare.

Var absolut inte ängslig när du färdas i Schweiz. Håll uppsikt som vanligt över dina tillhörigheter, men i allmänhet kan du åka ensam och känna dig trygg.