Bra att veta om Schweiz

Bra att veta om Schweiz

Schweiz har många positiva sidor. Det är ett välorganiserat land, en ren natur, en flerspråkig nation och ett säkert land att vistas i. Här finns en liten behändig reseguide om Schweiz där all viktig information har samlats. Att ta upp och begrunda när frågorna hopar sig.

Väder och temperaturer

Scweiz har ett omväxlande klimat, eftersom landet både består av berg och dalar. Atlantvindarna märks av i väster, medelhavsklimatet dominerar i söder, kontinentalklimatets vindar blåser för fullt i öster och fukt och nederbörd syns ofta till i norr. Schweiz väder är med andra ord lika flexibelt som språken. Medeltemperaturen för januari – februari när det är som kallast, uppgår till 2-3 grader, medan sommaren bjuder på en temperatur runt 21 – 22 grader. Det kan dock bli betydligt varmare i söder med jämna mellanrum.

Språk

Schweiz har hela fyra officiella språk. Tyska, franska, italienska och det lilla minoritetsspråket rätoromanska som endast talas av några få procent av befolkningen. Landet vill behålla sin flerspråkighet och lagar och förordningar nedtecknas på tre av språken, utom rätoromanska.

Huvudstad

Huvudstaden i Schweiz är Bern. Den största staden är dock Zürich.

Valuta

Schweiz har Schweizerfranc (CHF) som sin valuta.

1 Schweizerfranc (CHF) = ca 9,5 SEK.

På tyska säger man franken och rappen, vilket betyder franc och cent, medans motsvarigheten på franska är francs och centimes. På italienska kan det översättas med svizzero och centesimi. Skulle du höra svizzer och raps så är det rätoromanska.

Du kan vanligtvis betala med både kort och kontanter i Schweiz. Bankomater finns lite överallt, både på flygplatser och inne i städerna.

Eluttag

Spänning i Schweiz = 230V

Stickkontakter = J

Ingen adapter behövs i normalfall för en svensk resenär, men det är dock värt att understryka att vissa jordade eluttag inte fungerar så bra om du har med dig svenska elprylar. För att vara på den säkra sidan kan det således vara ett bra drag att ta med en adapter.

Tidsskillnader

Sverige och Schweiz har samma tid.

Åldersgränser i Schweiz

Du kan normalt köpa eller serveras öl och vin från 16 års ålder i Schweiz. Vill du köpa spritdrycker måste du dock ha fyllt 18 år.

Biluthyrning är tillåtet från 20 års ålder.

Larmnummer vid akuta situationer

Om du befinner dig i nöd i Schweiz ska du ringa 112.  Vill du komma i kontakt med polis, ring 117, för brandkår, ring 118 och för ambulans, ring 144. Den schweiziska landskoden är +41.

Sjukvård

Du behöver inte vara orolig för sjukhusstandarden i Schweiz. Den överträffar till och med den svenska i många fall. Bra sjukhus finns på ett flertal orter och inte bara i storstäderna. Se till att inte glömma ditt europeiska försäkringskort eftersom det också gäller i Schweiz.

Vaccinationer

Inga obligatoriska vaccinationer behövs för inresa till Schweiz. Du gör dock rätt i att ha de vanliga vaccinen som är viktiga var du än befinner dig i världen, såsom stelkramp, polio, difteri m.m. Vill du vidta stora försiktighetsåtgärder kan du även vaccinera dig mot hepatit B och fästingencefalit.

Visum

Schweiz är med fördel medlem i Schengen-avtalet, vilket gör att du kan röra dig fritt. Det enda du emellertid behöver är ett giltigt pass eller en ID-handling. Eftersom många tycker om att resa in och ut ur landet, och över till Italien, Tyskland eller Österrike, så är det bra om du inte glömmer passet om du eller ni gör bilutflykter i landet och får för er att göra en avstickare.

Landsnummer

Landskoden till Schweiz är +41. På Landskod.com kan du hitta riktnummer även till städerna.

Ambassader

Svenska konsulat finns i både Geneve, Lugano och Zürich.

Den svenska ambassaden ligger i Bern.

Adress: Bundesgasse 26
3011 Bern

Telefon: +41 31 328 70 00

Den schweiziska ambassaden i Stockholm har följande adress och telefonnummer.

Adress: Valhallavägen 64
114 27 Stockholm

Telefon: 08-676 79 00