Lausanne

Lausanne

Kort om Lausanne

I sydvästra Schweiz vid den klara Genèvesjön ligger Lausanne som en del av den fransktalande delen av landet, och därför är också mycket av mentaliteten, maten och förhållandesättet inspirerat av Frankrike. Från 500-talet ända fram till 1300-talet var Lausanne ett viktigt biskopssäte, men detta löstes sedan upp i början av medeltiden. Idag är staden istället känd för att vara Olympiska Kommitténs högborg och en sportig stad där du t.ex kan titta på löparens Carl Lewis löparskor av guld, gå på OS-museum och spana in facklan från OS 1936. Staden är också omnämnd för sina studieinrättningar som storartade Ècole Polytechnique och universitet.

Lausanne – Schweizs San Fransisco

Lausanne har ofta blivit kallad för ett schweiziskt San Fransisco. Nöjesutbudet här sägs vara landets bästa, näst efter Zürich. Det ska också nämnas som en parentes att Lausanne var IKEA-grundaren Ingvar Kamprads boendeort under lång tid. Vi kan också berätta att modeundret Coco Chanel faktiskt ligger begraven i Lausanne.

Lausanne är med andra ord en livlig och skön stad att vistas i, oavsett vilken typ av person du är.

Vad göra i Lausanne? – En stad av fest, kultur och sport

När du är i Lausanne så kan du förvänta dig ett hav av aktiviteter att roa dig med. Staden har många teatrar, barer och sommarfestivaler. Sista veckan i juni är det stadsfest och i månadsskiftet maj / juni hålls en balett- och musikfestival för kulturälskaren.

Katedralen i Lausanne

Även om du inte lär undgå att gå förbi denna gotiska skönhet, så tål det ändå att nämnas som ett måste att göra när du semestrar i Lausanne. Den protestantiska katedralen med sina tinnar och torn och sin målade port är uppförd på 1100-talet och är landets största. Katedralen är inte bara en sevärdhet till sitt yttre och sitt inre, utan även centrum för många sommarkonserter och events under året.

Ta tåget till Genève

En stor fördel med Lausanne är att det ligger så bra till på kartan. Med bara ca 40-45 minuters tågfärd, så hamnar du i en annan schweiziskt storstad – Genève – där ännu en myriad av nöjen, sevärdheter och godsaker göms. I Genève möter stadsdelar varandra där antingen konstnärer, designers och udda talanger sida vid sida och smuttar på viner om kvällarna och diskuterar livets gåtor, eller där politik och samhällsfrågor genomsyrar det mesta. Här ligger FN:s högkvarter, Röda Korset och andra maffiga byggnader med stora organisationers fästen.

Se Olympiska parken och OS-muséet och slå två flugor i en smäll

Lausanne är Olympiska Kommitténs hemort. Passa på att gå in i den Olympiska parken och vidare in på OS-muséet där du kan läsa om hela Olympiska Spelens historia ända fram till våra dagar. Från parken som ligger bredvid slås du av en spektakulär utsikt över Genèvesjön. Ta en promenad vid strandpromenaden nedanför och bara njut!

Ta sig dit och runt

Från både Köpenhamn och Stockholm kan du åka direkt till Genève med SAS (från Köpenhamn kan du även flyga direkt med Easyjet) och ta tåget till Lausanne vilket inte ens tar en timme. I Lausanne är det bäst att gå eller cykla eller utnyttja kollektivtrafiken med trådbussarna och den lilla tunnelbanan med endast 2 linjer. Båttrafiken på Genèvesjön är väl genomtänkt och passar både turister och invånare.

Shopping

Lausanne har ett utspritt shoppingutbud i form av småbutiker, köpcentra och en mischmasch av märken. Det bästa stråket ligger vid Place St François, samt Rue de Bourg och Lausanne Flon. På grund av att Lausanne är starkt franskinspirerat hittar du här många stora modemärken men också schweiziskt hantverk, smycken och delikatesser.