Zürich

Zürich

Den största staden i Schweiz är Zürich som ligger vid Zürichsjön. Staden är full av fina sevärdheter och även en del proppfulla banker med bankkonton som tillhör en och annan skattesmitare. Kort sagt är Zürich känt som ett skatteparadis för många européer och till råga på allt ett stort finanscentrum. Det är också noterat som en extremt ren stad. Faktum är att den ovan nämnda sjön har ett så klart vatten att myndigheterna stoltserar med att man kan dricka ur den. Upp till dig att prova!

Zürichs många sevärdheter

Denna schweiziska storstad som många kanske misstar för att vara lite stel och enbart kretsa kring ekonomi och handel, har faktiskt mycket ungdomlig atmosfär också. Man kan kalla den en liten storstad med ett välförtjänt namn, eftersom mysfaktorn blommar upp i alla hörn. Barer med hippt innefolk, trendiga butiker och god gatumat gömmer sig under den finkammade ytan. I augusti ryms det till och med utrymme för en cool technoparad kallad Street Parade.

Smutta på Zürich på Paradeplatz

Visst, Zürich är mycket ”glassigt och kostymer” och är det denna egenskap du vill erinra dig när du åker hem igen, så ska du ta en kaffe på Paradeplatz. Torget ligger mitt i smeten och består av chica restauranger, finklätt folk med märkesväskor och Rolex-klockor samt en radda banker som konkurrerar om de bästa kunderna…

Strosa i trädgårdar och djurparker

Den botaniska trädgården på vallgraven Schanzengraben är underbar att spendera några timmar i, ta med picknick och titta på folk.

Har du barn med dig på resan kan ni också ta en tripp till djurparken Zürich Zoologischer Garten på Zürichbergstrasse. Här finns över 2200 djur och flera hundra arter.

Pris: 26 francs för vuxna, 13 francs för barn.

Gå in i Grossmünster-katedralen

Zürichs och Schweizs mest kända katedral Grossmünster upprättades på 1100-talet men har anor ända tillbaka till 800-talet. Trots de många eskapaderna och händelser den utsatts för i sina dagar, så står den stadigt på sin plats. Gå de 187 trappstegen upp i tornet och beskåda Zürich från ovan, så att säga.

Ta sig hit och runt

SAS och Swiss Air tar dig direkt till Zürich från Stockholm Arlanda och Köpenhamn Kastrup. Swiss flyger också från Göteborg. Från flygplatsen kan du hoppa på ett tåg in till staden och som går stup i kvarten, bokstavligt talat.

I Zürichs stadskärna kan du gå, åka buss, ta spårvagn eller följa med på en båttur på Zürichsjön. Köp gärna Zürich Card som inkluderar samtliga färdsätt under begränsad tid. Faktum är att detta kort även gäller på tåget till och från flygplatsen samt ger dig gratis inträde till ett flertal muséer och välkomstdrinkar på många restauranger.

Utse en dag då du hyr en cykel, då detta är helt kostnadsfritt i Zürich. Ett utmärkt sätt att åka runt sjön och kanske ta den där klunken från det hyperrena vattnet vi pratade om…

Välkänd shopping

Zürich har två shoppingstråk med totalt olika innehåll. Vid Bahnhofstrasse så upptäcker du staden i ett nötskal med svindyra väskor, schweiziska klockor och smyckesbutiker som helst bara öppnar dörren för miljardärerna.

Vill du ha lite mer genuin shopping i en prisklass som inte får dig att rygga, så kan du bege dig till de gamla arbetarkvarteren Kreis 4. Här hittar du ett utbud av vintage-butiker, konstgallerier, antikvariat och annorlunda attiraljer.

Gå även bort till Altstadt eller Gamla stan som bjuder på smaskiga chokladpraliner, handgjorda smycken, konst och udda design.