Genève

Genève

Näst största stad och inbäddad av bergstoppar och svalkande vatten ligger den beundransvärda staden med fransk prägel – Genève – en lagom stor stad att turista i. Här samsas några av världens allra största organisationer med de originella kvarteren som tycks ha små färgklickar och influenser från var och varannan som stannar till här. I Genève möts den romerska historien med 1700-tal, galliska och keltiska influenser, teknik och högljutt mingel från barerna och kaféerna. Staden är också centrum för en rad stora mässor som uppmärksammar bilar och vin.

Vad hittar man på i Genève? – Tips på sevärdheter

Genève i 180 grader – från den ena sidan till den andra kan du se Genèves många ansikten. Börja beta av de kända sevärdheterna och spara de unika till sist, som en god maträtt där du låter det bästa avsmakas sist.

Place de Nations; det politiska torget

På Place de Nations hittar du de berömda organisationerna som det alltid talas om i nyheterna. Alla politikföljare och statsvetare trängs här eftersom FN, Röda Korset, WHO, WTO m.fl. FN-högkvarteret håller öppet för allmänheten. På torget hittar du också Den trasiga stolen som har satts upp som monument för att hedra alla minoffer.

Sätt dig i den lilla lummiga parken som ligger mittemot torget om du vill ha lite skugga eller är trött i fötterna.

Jättefontänen Jet d’Eau vid Rive Gauche

En av världens största fontäner finns vid västra flodbanken i Genève. Det är mycket romantiskt kvällstid när den är upplyst och vattnet sprutar så långt som 140 meter upp mot himlen.

Fiska på Genèvesjön

Istället för att ta de turisttaxibåtarna på sjön kan du göra något annorlunda, nämligen följa med en fiskeguide och fiska abborre, sik, gädda och öring. Detta är ett sätt att både se Genève från vattnet och unna dig lite vattenaktivitet på samma gång. Ta också en båttur på floden Rhône som löper genom staden.

Aktivera dig på Genèves balkong

Mont Salève, berget bakom staden och en del av Jurabergen har ofta kallats ”Genèves balkong”. Här kan du klättra, vandra, cykla mountainbike eller mysa vid solnedgången. På vintern kan du istället åka längdskidor.

Lev loppan i Les Pâquis

Nattlivets puls märks mest av i kvarteren Les Pâquis. Här finns ett stort urval av barer och restauranger, men dessvärre även en hel del sexindustri.

Ta sig dit och runt

Till Genève kan du ta dig med flyg genom att boka biljett hos SAS eller Easyjet. Rutten går direkt från Stockholm och/eller Köpenhamn. Genèves flygplats heter Cointrin och ligger bara 5 km från stadens centrum. Ta tåg, buss eller taxi in till staden eller hyr en bil på flygplatsen om det passar dig bättre. Vi rekommenderar flygtransfer.nu för att hitta transport från flygplatsen.

Apostlahästarna, hyrcykel, buss eller spårvagn är de transportmedel du har att välja på i Genève. Det är dessutom gratis för turister med kortet Geneva Transport Card. Eftersom avstånden inte är speciellt stora, så borde du inte bli alltför andfådd eller trött i benen av att gå. Dessutom finns det många restauranger, uteserveringar och kaféer att bänka sig på om du blir trött, liksom bänkar i parker och utmed Genèvesjön.

Shopping i Genève

I Genève råder en lite mer avslappnad stämning än t.ex Zürich, men kostymnissar och affärsmän kommer dock korsa dina vägar lite varstans i staden. Du lär emellertid inte bli besviken när det kommer till ämnet shopping. Med Frankrike som storebror och granne kommer du stöta på både lyxiga modeartiklar och dyr choklad. Titta in på Rue du Rhône och i stadsdelen Carouge för handgjorda juveler, schweiziska klockor (många märken har sin tillverkning i Genève) eller kreativa smycken, eller ta ett stopp på Rue de la Confédération för lite lyxig chokladprovning.

Håller du dig istället till en modest budget kan Plain de Plainpalais loppmarknad på lördagar och onsdagar vara av intresse.