Schweizisk, tysk och österrikisk mat hänger ihop på många sätt, vilket inte är förvånande då alla tre länder både använder samma språk och angränsar till varandra. Även det franska och det italienska köket hänger ihop starkt. Det finns några livsmedel som schweizarna gärna pockar på lite extra uppmärksamhet för, nämligen de goda ostarna och den omtalade chokladen.
Haute cuisine och schweizisk husmanskost
Det är värt att nämna att det schweiziska köket delas upp i två grenar; det ena haute cuisine som inspireras av Frankrike och innebär betydligt mer omfattande kokkonst och dyrare råvaror, och den traditionella matlagningen i landet där de enklare råvarorna som finns nära tillhands, används för att göra riktig husmanskost. Här finner du mycket potatis, ost, mjölk, smör, bröd och olika grytor. Låt oss fresta med några vanliga schweiziska maträtter.
- Spätzli – en slags äggbaserad ”makaronipasta” som äts med kött eller såser.
- Rösti – liknar vår raggmunk och består av riven potatis som steks till plättar. Den serveras ofta med svamp och gräddsås och kanske en liten köttbit därtill.
- Kalbbratwurst – korv gjord på kalvkött som gärna äts stekt.
- Budnerfleisch – tunt lufttorkat kött som äts på kvällen till charktallriken.
- Zuger Kirschtorte – schweizarnas mest berömda tårta av marängbottnar varvade med sockerkaka och körsbär med en hint av alkohol. En sockerbomb med andra ord!
Drycker
Precis som i Tyskland tycker man om att dricka öl till maten eller som sällskapsdryck när man går ut på barer. På sommaren är vanligt att dricka äppelmust. Sauser som är en kolsyrad dryck baserad på druvor är förekommande på höstkanten.
Den schweiziska chokladen
Lindt, Suchard och Toblerone är alla välkända chokladmärken från Schweiz. De räknas dock inte som några lyxvarianter, utan det finns praliner som är av betydligt finare och dyrare sort, såsom Sprüngli. Vill du prova på några bitar från den första chokladfabriken som öppnade i Schweiz ska du äta Caillier-chokladen. För drickbar choklad kan du prova den kända Ovomaltine som också finns som bredbart smörgåspålägg, ungefär som Nutella. Faktum är att den mesta chokladen är bra i landet. En chokladkaka i butikens egna varumärke är oftast betydligt bättre än motsvarigheten i Sverige.
Ett ostland av rang
Ostar som förknippas med Schweiz är Gruyère, Raclette, Étivazosten och Emmentaler. Sammanlagt finns över 450 ostar och många, så kallade alpostar, är gjorda i bergsbyarna.
En spännande rätt baserad på ost att prova i Schweiz är ostfondue. Tänk dig smält ost kryddat med vitt vin som du doppar brödbitar i. Fonduen serveras i en gryta med en låga under. Det sägs att schweiziska herdar hittade på rätten för länge sedan.
Måltider, middagstider och restaurangkultur
Restaurangkulturen i landet präglas av de olika regionerna och vilket grannland man främst fått sitt inflytande från. Det råder alltså en relativt stor spännvidd, beroende på om du är i den tysktalande delen, den italienska eller den franska.
Överlag är det en blomstrande restaurangkultur som breder ut sig över hela landet och infångar den schweiziska folksjälen. Vid Genève, Lugano och i Zürich lär du känna av den lite extra men på olika sätt. Schweiz har i sin helhet många cafébarer där folk samlas och konsumerar allt från en kaffe och tårtbit till ett tiotal ölsorter i stora glas. Här kan du få träffa på schweizare från landets alla hörn och höra vad den ene tycker om den andra.
En kort sammanfattning över de schweiziska måltiderna och middagstiderna
Den schweiziska frukosten är inte till för en person på diet. Frukosten är minst sagt stor och mättande och innehåller vanligtvis bröd med smör och ost eller sylt, yoghurt med müsli, en omelett och frukter (ofta friterade äpplen). Med andra ord står du dig nästan en heldag med denna måltid.
Lunchen är ofta huvudmålet och består av kött, fisk, rösti, pasta eller omeletter. Den äts ca kl. 13:00.
På eftermiddagen är det dags för te/kaffe och bakverk, ofta inträffar denna ”fikapaus” vid kl. 16:00. Bakverken innebär en tårtbit eller ett flertal kakor.
Middagen som inträffar runt 19-tiden (eller en aning senare) är lite lättare, gärna med lite charkvaror eller antipasti. Vid festliga sammanhang är dock ostfondu med raclette-osten en typisk måltid. Schweizarna värmer gärna sina ostar.
Prisnivåer
Schweiziska priser på restauranger är nästan liktydiga med Stockholmspriser och kan i storstäder som Zürich till och med upplevas som lite dyrare. En trerättersmeny för 2 personer kan sträcka sig uppemot 800 kronor på en mellanprisklass-restaurang. När det gäller dricks förväntas det inte men de flesta avrundar ändå uppåt när de betalar notan.